Kernteam

Re-integratie bij SML

In 2017 is SML begonnen met het bieden van re-integratie trajecten oftewel WerkOntwikkelPlekken (WOP) voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn er zo’n 30 mensen die van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt. Met allemaal een uniek verhaal, een unieke reden waarom de afstand tot arbeidsmarkt is ontstaan. Al is er wel iets gemeenschappelijks: de drempel naar een baan is hoog. Van (jaren) geen werk te hebben gehad, naar een baan van minimaal 28 uur is een enorme stap. Zeker wanneer teleurstellingen zich hebben opgestapeld en soms zelfs sprake is van (werk gerelateerd) trauma. Niet willen werken is iets anders, dan wel willen maar niet kunnen. Soms is er een stap tussentijds nodig, een stap die succeservaringen met zich mee brengen en sociale contacten weer op een structurele manier vorm geven. Het gevoel van waarde te zijn en mee te kunnen draaien in een team is van onschatbare waarde en zo nodig om de drempel over te kunnen stappen naar werk.

De mensen die bij SML re-integreren hebben een verhaal. De één is net gescheiden en heeft sinds het huwelijk niet meer gewerkt. De ander is ontslagen naar aanleiding van een voorval dat het zelfvertrouwen ernstig heeft beschadigd. Weer een ander heeft zichzelf weer herpakt na een zware depressie. Of een ziekte die beperkingen met zich mee brengen waardoor terugkeer naar het oorspronkelijk werk niet meer mogelijk is. En soms lijkt het zo ogenschijnlijk simpel, wanneer iemand is ontslagen en een paar afwijzingen heeft gehad na elk sollicitatie gesprek. Het lijkt zo simpel en overkomelijk, en toch heeft zoiets een enorme impact op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Waardoor de drempel naar werk blijft bestaan en een trauma op zichzelf wordt.

Kunnen werken op een plek waar prestatiedruk niet of nauwelijks aanwezig is, maar wel de ervaring van werken in een team van grote waarde is, is de opstap naar een baan of opleiding. Een plek waar de mensen weer kunnen ervaren dat ze wel degelijk bijzondere talenten en fantastische kwaliteiten hebben, geeft een enorme boost om weer een eigen leven op te bouwen. Dat is wat wij doen bij SML, eigen veerkracht opnieuw aanboren en herontdekken van de eigen kwaliteiten.

Als geen ander weet Liedeke wat het is om zichzelf te herpakken na een ingrijpende gebeurtenis in haar leven. En hoe belangrijk het is om weer een rol te hebben in een functie die maatschappelijke betrokkenheid met zich mee brengt. Zij is hulpverlener van beroep, maar had na het overlijden van haar dochtertje Mirthe niet het gevoel dat zij dit vak ooit weer uit zou kunnen voeren. In een dergelijke situatie is het van grote waarde om mensen om je heen te hebben die je de ruimte geven om in kleine stappen op te bouwen. Uit die behoefte is de re-integratie bij SML ontstaan. Laagdrempelig en gevarieerd werk bieden, met een prachtige dynamiek tussen de teamleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *