Met de warmte van deze dagen is een kaarsje aansteken niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan je het gezellig vinden om een kaarsje of Tuinfakkel te branden tijdens de lange zomeravonden in de tuin.

Houd het dan wel veilig. Zeker nu het overal zo droog is, kan een vonkje al gevolgen hebben voor de veiligheid. Zorg daarom dan dat een Tuinfakkel ver af staat van schutting of haag. Dat het kaarsvet kan lekken op de aarde en dat er een bak water of zand in de buurt is, mocht je de vlam willen doven.

Zorg dat kaarsen in een lantaarn staan. Kaarsen zijn gevoeliger voor wind dan de tuinfakkels en waaien makkelijk uit. Zorg ook hier voor zand of water in de buurt. Zand heeft overigens mijn voorkeur, omdat water en vet vervelend kan gaan spetteren.

Kaarsen in een buitenpot (zie foto) zijn veilig in gebruik buiten, mits ze ver van schutting of haag staan. Bovendien hebben ze een citronella geur wat helpt tegen de muggen.

Waar je ook voor kiest, zorg dat veiligheid voorop staat. Brand nooit een kaars zonder toezicht. Twijfel je, steek dan liever een elektrisch lampje aan.