Wat we maken van kaarsresten

Kaarsresten!?!

Tja, dat is geregeld de reactie van mensen die het kaarsenatelier bezoeken: ‘Is dit al-le-maal van kaarsresten gemaakt?’ Daarom ontvang ik graag mensen op het atelier, want dat zegt zoveel meer dan een cijfer dat de voorraad uitdrukt. Die is momenteel wel aardig, zo’n 5000 stuks en nog wat. Passend bij een startend bedrijf.

Waar halen we de kaarsen?

De vraag die na de verbazing volgt is, waar we die kaarsresten dan allemaal vandaan halen? Nou, dat begon bij er zelf om te gaan vragen, aan mijn omgeving. Inmiddels gaat de aanvoer min of meer vanzelf. Geregeld zit het roze containertje bij mijn voordeur vol. Een ritje naar Het Goed levert me drie mini containertjes vol afgedankte kaarsen op. Een ritje naar vrienden levert me weer twee doosjes paars kaarsvet op, dat ze elke maand ophalen bij het restaurant de Turfstekers in Westerbork. En een bericht in de mailbox belooft me een paar 100 kilo kromme kaarsen, op te halen in het midden van het land.

Het gaat vanzelf en zolang het kaarsvet binnen stroomt, bouwen we lekker verder aan de groei van dit bedrijf.

Smelten van kaarsen

Een andere vraag die me gesteld wordt, heeft met de huidige hittegolf te maken: smelten de kaarsen dan niet op de plank? Gelukkig niet! In het atelier blijft het nog koel genoeg. Kaarsvet smelt namelijk bij een temperatuur hoger dan 55 graden. Wanneer je een kaars nu in het raam hebt staan dat op de zon staat, dan zullen ze zeker smelten en kromtrekken. Of als de kaarsen nu in de auto blijven staan waar het in de zon makkelijk boven de 55 graden wordt, smelten de kaarsen ook. 

Zie hieronder wat we onder andere allemaal van kaarsresten maken.

Meer informatie?

Wil je meer weten over wat wij voor jou, je bedrijf of vereniging kunnen betekenen? Stuur ons gerust een mail met je vragen.